Esztétikai fogászat

Az esztétikai fogászat a mai kor emberének alapvető igényeit igyekszik kielégíteni. A hagyományos helyreállító fogászat kereteit kitágítva a fokozott esztétikai elvárásokhoz igazodik - mind a felhasznált anyagok, mind az alkalmazott technikák tekintetében. Az esztétikai fogászat nem önálló ágazata a fogászatnak, inkább egy különleges, napjainkban egyre inkább elvárt, kiemelkedő szakmai hozzáállás azon igazán kiváló orvosok részéről, akik a funkcionális precizitás mellett igyekeznek olyan helyreállításokat, restaurációkat végezni, amelyek visszaadják a természetes ép fogakra jellemző formákat, és visszatükrözik az élő fogak szép, összetett színvilágát.
 
Ezen munkák sok időráfordítást igényelnek a fogorvos részéről, aki a legkifinomultabb, legprecízebb kézimunkával igyekszik hozzájárulni ahhoz, hogy Önnek ragyogóan szép, valóban megnyerő és önfeledt legyen a mosolya. Az esztétikai fogászat speciális technikák ismeretét és a legmodernebb, kiváló minőségű anyagok felhasználását követeli meg mind a fogorvos, mind pedig a fogtechnikus részéről.
 
Érdemes tudni, hogy az esztétikai fogászat messze túlmutat a fogfehérítés témakörén - az esztétikai kezelések széles spektrumába beletartoznak a tökéletesen élethű, fogszínű, fémmentes restaurációk is, mint például:
  •  Procera és Cirkon koronák
  •  direkt héjak és kerámia héjak
  •  tömések, inlay-k
Amellett, hogy a fent említett fogművek esztétikusak, szépek, a mindennapi életben is kiválóan betöltik funkciójukat - és nagy előnyük még, hogy rendkívül tartósak.
 

Szép koronák és hidak az esztétika jegyében

Kiemelkedően magas szakmai színvonalú, modern rendelőnkben már rutinszerűen készülnek élethű, természetes hatású, esztétikus fogpótlások. A koronák és hidak elkészítésének legfontosabb szempontja a precizitás, a koronák és hidak tökéletes széli záródása, ugyanis az elálló szélű, rosszul záró koronák nehezen tisztíthatóak, ez pedig fogszuvasodáshoz, fogkövesedéshez, fogágybetegséghez, tasakok kialakulásához vezethet. A régi, hagyományos módszerrel készült koronák széle belenyomódik az ínybe, ezért az íny elszíneződik, kékes-lilás árnyalatúvá, és erősen gyulladttá válik. Az ilyen koronák esztétikailag kedvezőtlen megjelenést nyújtanak. A modern csiszoláskor azonban (vállas preparálás) a fogak anyagában körkörösen egy kis vállat alakítunk ki, a koronák szélei ezeken a finom kis vállakon ülnek, ezért nem nyomják az ínyt. A vállasan elkészített, szép porcelán koronák és az egészséges rózsaszínű íny együtt biztosítják a tökéletes esztétikát. A saját fogak az ujjlenyomatokhoz hasonló egyéni jelleggel bírnak, így egy adott szájba készítendő fogpótlások elkészítésénél nem lehet egy univerzális standardot követni. Rendelőnkben minden esetben a páciens egyéni fogszínének, fogai nagyságának, állásának, formájának, szabályosságának, stb. megfelelő, személyre szabott pótlásokat készítünk – a végeredmény ennek köszönhetően minden szempontból tökéletesen esztétikus.
 

Jöjjön el hozzánk egy általános kivizsgálásra, akár már holnap! 

 

Ez is érdekelheti még:

 

Mi a porcelán/kerámia héj?

A kerámia- és a direkt héjak készítése azért különösen sikeres napjainkban, mert nagyon kevés fogállomány eltávolításával járnak, ugyanakkor a végeredmény rendkívül szép és tartós.

A porcelán héj esetében a fog ajak felőli felszínéből 0,5-1 mm-t távolítunk el, majd precíziós lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a kerámiahéjat, melyet egy következő ülésben ragasztunk be. A porcelánhéjak révén kiváló esztétikai hatás érhető el.

Mi a direkt héj?

A direkt héjat teljes egészében a fogorvos készíti el egy speciális technika segítségével, kiváló minőségű tömőanyagokból, ugyanis csak így érhető el a kifogástalan, tökéletes esztétikai hatás. A direkt héjak legnagyobb előnye, hogy a fogállományból a lehető legkevesebbet kell feláldozni. A kerámiahéjakkal ellentétben ezek a restaurációk egy ülésben készülnek el, igény szerint egyszerre akár több is. A direkt héjak kevésbé sérülékenyek, mint a kerámiahéjak, valamint bármikor gyorsan korrigálhatóak (akár színben, akár formában) és nem igényelnek fogtechnikai labor hátteret sem, aminek következtében az áruk is kedvezőbb.

Mikor ajánlják a héjakat?

A fogazat esztétikai hatásában főszerepet játszanak a frontfogak – megfelelő héjakkal panasz esetén a frontfogak színét, alakját és méretét is könnyedén meg lehet változtatni.

Mikor nem ajánlott héjat készíteni?

Nagymértékben károsodott frontfogak esetén héjak helyett inkább fémmentes koronákat ajánlunk. Emellett a rossz szájhigiéne, a nagyfokú harapási rendellenességek jelenléte, illetve a nagyon erős éjszakai fogszorítás és fogcsikorgatás esetén nem ajánljuk héjak viselését.

Mik azok az esztétikus fogszínű restaurációk?

Sok páciensünk fordul hozzánk azzal a kéréssel, hogy szépítsük meg a régi, csúnyán elszíneződött, amalgámmal tömött fogaikat. Sokan nem is sejtik, hogy az esetek zömében az amalgámtömések alatt szinte mindig nagymértékű szuvasodás található. Orvosaink még az igen nagy felszínű amalgámtöméseket is színben és formában tökéletesen megfelelő, esztétikus fogszínű tömésekkel vagy esztétikus betétekkel (inlay) képesek pótolni.

Miért szürkülnek el csúnyán az amalgámtömött fogak?

Az amalgámtömések ezüsttartalma az évek során fokozatosan beoldódik a fogzománcba, ennek következtében a fogak erősen elszürkülnek.

Miért gyakori a fogszuvasodás az amalgámtömések alatt?

Az amalgámnak van egy olyan tulajdonsága, hogy az idő folyamán tágul, ezáltal kiemelkedik a fogból. A tömések ilyenkor már nem zárnak jól, így a tömések széleinél keletkezett apró réseken keresztül a fogak könnyen alászuvasodnak.

Mi történik, ha nem cseréljük ki az alászuvasodott amalgámtöméseket?

A tömés melletti szuvasodás miatt meggyengül a fogzománc és letörik a fogból, ezáltal a tömés széle, illetve az éles perem irritálja a nyelvet. Az esetek zömében a fog még nem fáj, mert a szuvasodás még nem betegítette meg a fogbelet, épp ezért az emberek többsége nem is érzékeli a fenyegető veszélyt. Pedig ha ebben a stádiumban nem avatkozunk be, akkor a szuvasodás elérheti a fogbelet, ekkor pedig a fog elhal, mely igen nagy fájdalommal jár, és ilyenkor már legjobb esetben is csak a gyökérkezelés segíthet - ám a gyökérkezelt fog többé már nem lesz olyan tartós, mintha időben elláttuk volna egy esztétikus, láthatatlan töméssel. Legrosszabb esetben azonban akár az is előfordulhat, hogy a fogból akkora darab törik le, hogy a repedés a fogíny alá ér, ilyenkor sajnos el kell távolítani a fogat.

Mik azok az esztétikus betétek, inlay-ek?

Az inlay egy olyan, fogtechnikus által készített szilárd tömés, mely az őrlőfogak rágófelületének részleges vagy teljes rekonstruálására alkalmas. Az inlay átmenetet jelent a tömés és a korona között, mivel a fogat nem kell annyira lecsiszolni, mint a korona esetén, így a fog élettartama évekkel meghosszabbítható. Általában akkor alkalmazzuk, ha a fog sima töméssel már nem restaurálható, mert túl kevés az ép fogállomány.

Hogyan készül?

Első alkalommal az orvos kialakítja az üreget, majd precíziós lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a betétet a többi foggal harmonizáló színben. Második találkozáskor az orvos beragasztja a technikus által készített fogszínű betétet, mely tökéletesen illik az üregbe.