Fogszabályozás

Nem elégedett a fogaival? Szeretné szebbé tenni mosolyát? Nehézségei vannak étkezés vagy beszéd közben? Önnek vagy gyermekének javasoltak fogszabályozó kezelést? Vagy csak van pár kérdése, amelyre szeretne választ kapni? Ha a fentiek közül bármelyik kérdésre igennel válaszolt, Szeged egyik legújabb fogszabályozó rendelésén, a Smile Dent Fogorvosi Centrumban a legjobb helyen jár.

Legyenek fogai szabályosak, szépek és ragyogóan egészségesek legkorszerűbb fogszabályozó kezeléseink segítségével!

 
Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályozás kizárólag esztétikai okból történik, és tény, hogy a legtöbben azzal a kéréssel fordulnak fogszabályozó szakorvosunkhoz, hogy szebb legyen a mosolyuk. Ugyanakkor a fogszabályozás kiemelkedően fontos a fogak egészségének megőrzésében is, hiszen sok esetben lehetővé teszi a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség megelőzését, a saját foganyag megőrzését, ráadásul végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fogszabályozó kezelés célja többek között az, hogy az alsó és felső fogsor harmonikus illeszkedését lehetővé tegyük, miközben a fogsorban lévő fogakat úgy állítjuk egymás mellé, hogy esztétikus és funkcionális egységet alkossanak.
 
Fogszabályozó kezelésre tehát akkor is szüksége lehet, ha szabálytalan fogsora miatt nem mer önfeledten beszélni, mosolyogni, illetve akkor is, ha a szabálytalanul elhelyezkedő fogai egészségügyi problémákat (fogszuvasodás, fogínygyulladás, ízületi problémák) okoznak.
 
Amennyiben kérdése van, vagy úgy gondolja, fogszabályozó kezelésre lehet szüksége, konzultáljon fogszabályozó szakorvosunkkal, aki részletes tájékoztatást tud adni a kezelés szükségességéről, menetéről, lehetőségeiről és a várható eredményekről.

Jöjjön el hozzánk egy általános kivizsgálásra, akár már holnap! 

 

Ez is érdekelheti még:

 

Miért kell fogszabályozni? Miért nem maradhat úgy, ahogy nőtt?

Többféle okból is szükséges lehet a fogszabályozás. Leggyakrabban a fogsorok optimális érintkezését, a megfelelő harapást nem teszik lehetővé egyes eltérések (pl. rossz helyen, rossz pozícióban lévő fogak, nem megfelelő méretű, arányú állcsontok). Más esetekben a fogak túl szorosan, torlódva állnak, ilyenkor a tisztítás is nehezített – és a nem megfelelő fogápolás következményeként nagyobb eséllyel alakulhat ki szuvasság vagy fogágybetegség. Sokszor esztétikai okból merül fel a fogszabályozás szükségessége, ha a pácienst zavarja egyes fogak helyzete vagy a fogak közötti rések. Felnőttkorban sokszor egy komplex fogászati helyreállító kezelési terv része a fogszabályozás, egyes fogak helyének, helyzetének módosításával optimálisabban lehet elkészíteni a fogpótlásokat, sőt egyes speciális technikákkal az implantációhoz szükséges csontmennyiség megteremtése is lehetséges. A fent említett okok közül az esztétikai okból történő fogszabályozás, mint a neve is mutatja csak akkor szükséges, ha a páciens ezt kéri, a többi esetben viszont sok hosszútávú előny is származik a kezelésből.

Hány éves korban érdemes elkezdeni a kezelést?

A kérdést a kezelni kívánt elváltozás függvényében lehet csak pontosan megválaszolni. Alapvető fontosságú, hogy a gyermekeket már 6-7 éves korukban lássa fogszabályozó szakorvos. Egyes eltéréseket, főként az állcsontok méretéből, elhelyezkedéséből adódó problémákat fiatal korban sikeresebben lehet kezelni, kihasználva a gyerekek növekedését, ezzel akár egy későbbi állcsontműtét is elkerülhetővé válik. A rögzített fogszabályozó kezelés általában a tejfogak váltása közben vagy után, azaz 10-12 éves kortól jöhet szóba.

Miért fontos, hogy már 6-7 éves korban fogszabályozó szemszögből is megnézzük a gyerekeket?

Nem, nem akarunk rögzített készüléket adni nekik, ahhoz ők még kicsik, viszont ebben a korban már felismerhető pár elváltozás, többek között, ha az állcsontok méretében, pozíciójában eltérés van. Ha időben elkezdődik a kezelés, például egy kivehető fogszabályozóval, akkor sokszor elkerülhető, hogy felnőttkorban műtéti beavatkozásra legyen szükség az állcsontok pozíciójának optimális beállításához. Ennek az oka az, hogy a gyerekek csontjainak növekedését megfelelő időben befolyásolva részben vagy teljesen korrigálhatóak az eltérések.

Milyen előkészületek szükségesek fogszabályozás előtt? Miért nem kezdődik el azonnal a kezelés, ha már rászánta magát? Valóban akkora gond az a kis szuvassság vagy az ínygyulladás?

Nagyon fontos pár sort áldozni a fogszabályozó kezelés előtti előkészítő beavatkozásokra. Mint azt korábban már említettük, a rögzített fogszabályozó készülék (de valamilyen szinten a kivehető is) fokozza a lepedék lerakódását a fogakon, amely szuvasság kialakulását, meglévő panaszos fogak állapotának romlását vagy az íny gyulladását okozhatja. Ezt könnyű elkerülni. Érdemes végiggondolni, hogy melyik változat a jobb: 1. A fogszabályozás megkezdése előtt minden kérdéses állapotú fogat helyreállítani tömésekkel (szükség esetén gyökérkezeléssel, betéttel vagy koronával), elvégezni a fogkőeltávolítást és polírozást, valamint időt szánni a megfelelő szájhigiéne kialakítására és ezzel elkerülni, hogy a követező időszakban, amikor zajlik a fogak mozgatása, fájdalmak, panaszok alakuljanak ki? vagy 2. Minél korábban elkezdeni a kezelést, nem törődve a fogak, íny állapotával és ezzel jelentősen növelve a rizikót a fogszabályozás közben kialakuló panaszokra, melyeket sokkal körülményesebb mind a páciens mind a kezelőorvos számára kezelni, ha a fogakra fel van ragasztva a készülék? A helyes válasz egyértelműen a megfelelő előkészítés, a kérdéses fogak állapotának rendezése és felkészülés a kissé időigényesebb szájápolásra!

Károsodnak a fogak a fogszabályozó kezelés hatására?

Sokan attól félnek, hogy a kezelés során a fogak elszuvasodnak, elszíneződnek, esetleg a készülék eltávolítása miatt sérülnek. Nem kell félni - ha betartjuk a szabályokat. A fogak felszínén a mindennapi evés-ivás következtében lepedék keletkezik, amelyet fogmosással el kell távolítani, ha ezt nem tesszük meg, akkor valóban kell elszíneződéssel, fogszuvasodással vagy fogágybetegség kialakulásával számolni. A helyzet ugyanez, ha fogszabályozónk van, annyi különbséggel, hogy a készülék miatt nagyobb felszínen tud kialakulni a lepedék, ezért sokkal alaposabb szájhigiénét kell tartani a kezelés ideje alatt. A mai modern készülékek eltávolításával nem a ragasztó és a fog közötti kapcsolatot akarjuk megszüntetni, hanem a fogon rögzülő elemet (bracket) a ragasztó felszínéről vesszük le, a zománcon maradt ragasztót pedig finom forgóeszközökkel távolítjuk el a fogról, majd simára polírozzuk azt. Így nem sérülhet a fog.

Mi az az „éjszakai fogszabályzó”?

A fogszabályozás tudományában nem létezik ilyen meghatározás, pácienseink mégis sokszor hivatkoznak erre a fogalomra. Ennek az oka valószínűleg a nem megfelelő kommunikáció fogorvos és betege között, ugyanis ez a kifejezés azt jelentené, hogy a készüléket elegendő lefekvéskor behelyezni a szájba és reggel ki is vehetjük. Egy átlagos napi ritmust tekintve ez azt jelenti, hogy életkortól függően este 8-12 óra között kezdjük használni a fogszabályozót és reggel 5-8 óra között kerül ki a szájból, ez nagyjából napi 5-10 óra viselést jelent. Tudni kell, hogy ezeket a készülékeket típustól függően naponta minimum 12-16 órát kell hordani. Ez azt jelenti, hogy sok esetben akár az iskolában vagy a délutáni különórán, edzésen is bent kell lennie a szájban, különben nem tudja kifejteni a kívánt hatást. Az egyéni napirendhez alkalmazkodó viselési terv kialakításában kezelőorvosa tud segíteni.

Mikor lehet kivehető fogszabályozót hordani?

A kivehető készülékeknek több típusa van. Ezek közül egyesek a fogak helyzetét, mások az egyes állcsontok méretét, illetve formáját, további típusok pedig a két állcsont egymáshoz való viszonyát módosítják. A fogak mozgatása bármilyen életkorban lehetséges kivehető készülékkel, azonban a precíz mozgatáshoz sokszor alkalmasabb a rögzített készülék. Az állcsontokra ható fogszabályozók a növekedési periódusban (6-14 év között) lehetnek hatásosak. Kivehető fogszabályozó ezen kívül a kezelés befejezését követően használt ún. retenciós készülék, amely az elért eredmény fenntartásáért felelős, illetve a “láthatalan” fogszabályozók egyes típusai, a clearaligner-ek is kivehető készülékek.

Mikor kell rögzített fogszabályozót hordani?

A rögzített fogszabályozók a precíziós fogmozgatás eszközei, melyeket általában 10-12 éves kort követően használunk. Ellentétben a kivehető fogszabályozókkal, melyekkel főként az állcsontok méretét, pozícióját tudjuk befolyásolni, a rögzített készülékkel magukat a fogakat mozgatjuk megfelelő pozícióba. Általában a nem megfelelő harapás, esztétikai okok, de sokszor más fogászati beavatkozások (például implantáció, fogpótlás) előkészítésére, az optimális eredmény elérése miatt használjuk.

A fogszabályozásnál minden esetben ki kell húzni néhány fogat?

Nem. Szerencsére az esetek nagy része megoldható foghúzás nélkül. Leginkább akkor döntünk a foghúzás mellett, ha nem áll rendelkezésre elegendő hely, és nagymértékű torlódás áll fenn. Manapság több alternatív megoldás is rendelkezésünkre áll, mellyel sokszor elkerülhető a foghúzás.

Mikor muszáj fogszabályozót használni? Van erre valamiféle szabály vagy protokoll?

Olyan eset nincs, amikor muszáj fogszabályozó kezelést végezni. Inkább úgy fogalmazhatunk, hogy vannak olyan eltérések a fogazatban vagy a csontok fejlődésében, melyek esetén kifejezetten javasolt ezeket helyreállítani, illetve vannak olyan esetek, amikor elsődlegesen esztétikai célú a kezelés. Éppen ezért javasoljuk, hogy a gyerekeket már 5-6 éves korban lássa fogszabályozó szakorvos annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni a kezelést igénylő korai eltéréseket, illetve nyomon lehessen követni a növekedést. Idősebb korban a fogak tisztíthatóságának biztosítása, a megfelelő rágófunkció helyreállítása, az állkapocsízület védelme, vagy a beszéd javítása indokolhatja a fogszabályozást, valamint a már korábban említett esztétikai igények.

Fáj a fogszabályzás?

A fogszabályozás lényege, hogy a fogak és a körülöttük lévő csont közötti kapcsolatot meggyengítsük, így lehetővé téve a fogak elmozdítását eredeti helyzetükből. Általában akkor alakul ki fájdalom vagy érzékenység, amikor ez a mozgás elkezdődik, tehát a fogszabályozás kezdetén, illetve, amikor erősebb ívet helyezünk a készülékbe és ilyenkor is általában pár napig tart csak a kellemetlenség. Ezen kívül a kezelés során a fogak ráharapásra és hidegre is érzékenyek lehetnek, de az esetek nagy részében ez is a kezelés normális velejárója. Még egy fájdalomforrás lehet, ha a készülék feltöri az ajak vagy arc nyálkahártyáját, érzésre kb. olyan, mintha afta alakulna ki, ezt általában a kezelés elején kapott védőviasszal és alapos tisztítással gyorsan kezelni lehet. Mivel mindenkinek más a fájdalomküszöbe, így van, akinek jobban, van, akinek kevésbé megterhelő a kezelés.

Mennyi idő megszokni? Fogok tudni rendesen beszélni?

Sajnos erre nem tudunk pontos választ adni, ez leginkább az egyéni adottságoktól függ. Optimális esetben mind a készülék megszokása, mind a beszéd zavartalansága 1-2 hét alatt megtörténik. Természetesen hosszabb időre kell számolnunk, ha a fogak pozíciója nagyon eltér a normál helyzettől, vagy ha kiegészítő elemek (gyűrű, transzpalatinális ív, mikroimplant, stb.) kerülnek behelyezésre.

Megéri egészséges foga(ka)t kihúzatni a fogszabályzó miatt? Nem fognak hiányozni később?

Foghúzást csak ritkán, nagyon indokolt esetben végzünk fogszabályozás miatt és ezekben az esetekben is, ha van rá lehetőség, akkor a már tömött, szuvas, gyökérkezelt, stb. fogak eltávolításával próbáljuk meg megoldani a helyzetet. Általában nem egy, hanem 2 vagy 4 fog eltávolítása történik, így lehet fenntartani a fogív szimmetriáját. A kihúzott fogak helye nem marad meg, hanem a többi fog mozgatásával kitöltődik, tehát a foghúzás ebben az esetben nem jelenti azt, hogy ott a későbbiekben rés, hiány marad.

Hogyan történik a kezelés? Mik a lépések? Melyik mennyi ideig tart?

A kezelés legelső lépése a szükséges információk összegyűjtése (a páciens igényei, fotók, RTG felvételek, lenyomatok) majd ezt követően történik a legfontosabb rész, a kezelési terv elkészítése. Ennek során a kezelőorvos minden lehetséges tényezőt figyelembe véve kialakítja az egy vagy több kezelési lehetőséget, melyet a pácienssel megbeszélve kialakul egy közös döntés. Ezt követően történik meg a készülék felhelyezése és az ív bekötése. Ezután rendszeres ellenőrzéseken kell részt venni (általában 2-4 hetente), ahol a készülék ellenőrzése, a fogmozgások követése és esetleges módosítások (pl. ívcsere) történik. A pontos kezelési időt nem tudjuk megmondani, mert ez nagyon egyéni érték, nagyon sok tényezőtől függ. Egy kevésbé komplikált fogszabályozó kezelés általában 1,5-2 évig tart.

Vannak-e szép, vagy láthatatlan fogszabályozó készülékek?

Természetesen vannak, sőt nem is csak egy típus, hanem több változat is létezik. A fogak külső felszínén rögzülő készülékek közül vannak olyan kerámiából vagy speciális üvegből gyártott készülékek, melyek vagy fogszínűek, vagy átlátszóak, ezeket esztétikus ívekkel használva a fogszabályozó csak akkor látszik, ha valaki nagyon közelről megnézi a fogainkat. Egyes esetekben használhatunk belső, azaz a fogak nyelv felőli részén rögzülő készülékeket, ezeket lingvális rögzített fogszabályozóknak nevezzük. Nagy előnyük, hogy teljesen láthatatlanok, fő hátrányuk az, hogy a nyelvet főként az első pár héten zavarhatják, a beszédet jobban nehezítik, mint a külső készülékek, illetve hogy általában drágábbak a hagyományos készülékeknél. A legesztétikusabb és legkevésbé zavaró fogszabályozók az ún. clearaligner-ek, melyek speciális fóliából készülnek, étkezéskor és fogmosáskor le lehet őket venni, hátrányuk az, hogy sokkal kevesebb olyan fogazati eltérés van, ahol megfelelő eredménnyel lehet őket használni.

Van olyan fogszabályzó amelynek nem csak az a része fehér ami közvetlen a fogon van, hanem a drót is?

Az esztétikus készülékek csak akkor lehetnek esztétikusak, ha nem rontja el az összképet egy fém színű ív, emiatt a legtöbb gyártó már rendelkezik fehér ívekkel. Azonban fontos megjegyezni, hogy általában nem minden ívméret elérhető, ezért a kezelés során lehetnek olyan időszakok, amikor célszerűbb áttérni a hagyományos ívekre, illetve mivel ezek az ívek azért fehérek, mert van rajtuk egy vékony fólia bevonat, ezért ha megsérülnek (keményebb étel, éles tárgyak, stb.) az alattuk lévő fém felszínre kerülhet.

Egy hete van fogszabályozóm és hólyagos, véres belülről a szám és nagyon fáj. Mit tegyek?

Tipikusan a kezelés első időszakában alakulhat ki nyálkahártya irritáció, sebek képződése. Ennek oka, hogy a fogak felszínére ragasztott készülék dörzsöli az ajkat és az arcot belülről. Amit fontos ellenőrizni, hogy nem csúszott-e ki az ív, mert ebben az esetben mindenképpen orvosi segítségre van szükség az ív megigazításához. Ha az ív a helyén van, akkor a teendő mindösszesen annyi, hogy a védőviaszból egy keveset a sebek területén elhelyezkedő bracketek felszínére kell helyezni és jó alaposan tisztítani a fogakat, így megelőzhető a további irritáció és fertőzés, a gyógyulás ezután általában pár napon belül megtörténik. Ha sokáig fennálló sebeket tapasztal, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.

Egy hete állítottak másodszorra a fogszabályzómon és nem fáj egyáltalán. Kéne neki? Vagy most nem hat?

Elsősorban ez az egyéni fájdalomküszöb és tolerancia kérdése, másodsorban pedig attól is függ, hogy mekkora az eltérés a fogak pozíciójában, ha kevésbé térnek el a normál pozíciótól, akkor lehet, hogy csak később aktiválódik a fogszabályozó készülék és csak később alakul ki érzékenység. Van, aki nem tapasztal fájdalmat a teljes kezelés során, de általában egyes fázisokban számíthatunk kisebb-nagyobb kellemetlenségekre.

Pár napja van fogszabályozóm, és a hátsó nagyon kikezdte az ínyemet, ez normális? El fog múlni? Alig tudok enni is, mert nem tudok összeharapni.

Minden csak megszokás kérdése, ehhez pedig idő kell. A fogszabályozó készülék elemei, a bracketek szokatlan pluszt jelentenek a fogfelszínen, abból kiemelkednek, így belenyomódnak az ajak és az arc nyálkahártyájába, ez a kezdetekben fájdalmat és sebeket jelent, de a későbbiekben ez javulni fog. A fogakra ható erő miatt leginkább ráharapáskor alakulhat ki fájdalom, érzékenység, ez idővel mérséklődni fog, de valamilyen mértékben a kezelés végéig tapasztalható. A kezelés elején a fogak pozíciója nagyban eltér a normálistól, így előfordulhat, hogy a fogak felszínére ragasztott készülék megakadályozza a fogívek normális záródását, ez a későbbiekben javulni fog, ahogy a fogak helyzete közelít majd az ideálishoz

Hogyan tudom mosni a fogam, ha fogszabályozóm van?

A fogszabályozó készülék jelentősen megnöveli a tisztítandó felszíneket, így a fogmosás időtartama jelentősen megnő, ez gyakorlattal a későbbiekben csökkenni fog. Nagyon fontos, hogy a fogak pozíciójának korrekciója nem járhat a fogak állapotának romlásával, így nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes fogápolásra. Alapszabályként el kell fogadni, hogy minden étkezés után fogat kell mosni. Ennek két oka van: a készülék és a fogak közé ragadt ételmaradék szuvasságot vagy fogágybetegséget indíthat el, másrészt pedig nem túl esztétikus, ha a mosolyunkat a pár órája fogyasztott saláta vagy más ételmaradék csúfítja el, és még szájszag is társulhat a pangó lepedék miatt. Speciális fogkefével lehetséges a készülék és a fogfelszínek együttes tisztítása (pl. Curaprox Ortho), de ezen kívül szükséges fogköztisztító keféket is használni, ezek úgy néznek ki, mint egy mini üvegmosó kefe és lehetővé teszik a készülék és a fogfelszín közti rész tisztítását. A mindennapi szájhigiéne része kell legyen a fogselyem és a szájöblítő, mivel ezekkel lehetséges a fogközök alapos tisztítása.