Nem titok, sok ember fél a fogorvostól, a fogorvosi beavatkozásoktól. A félelem egyik fő oka, hogy nagyon gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor a fog már nem tartható meg, el kell azt távolítani, a hiányos fogazatnak pedig számos következménye lehet. Egyrészt nem esztétikus – főleg ha a foghiány az elülső fogak területén látható -, ezen felül befolyásolhatja az ember általános egészségi állapotát is. A szájüreg a képleteivel, fogakkal és a nyelvvel az emésztő csatorna legelején helyezkedik el – az étel leharapása, felaprítása, emésztéshez való előkészítése itt történik, s amennyiben hiányos a fogazat, emésztési zavarok léphetnek fel. Ezen túl az arc megjelenése, harmóniája is megváltozik – koruknál idősebbnek tűnnek a foghiánnyal rendelkező páciensek.

A fogorvoslás fejlődése rohamos. A hiányzó fogakat különböző módon lehet pótolni úgy, hogy ne csak funkcionális, de esztétikai követelményeknek is megfeleljen a pótlás. Foghiányokat lehet kezelni implantátum (műgyökér) állcsontba való beültetésével – az implantátum így a fog gyökeri részét helyettesíti, melyre elkészülhet a fog koronai része.

Azon páciensek részére, akik tartanak a szájsebészeti beavatkozásoktól, különböző fogpótlás típusok készíthetők. Azt, hogy egy adott esetben milyen típusú fogpótlás készülhet, a szájüregben található fogak elhelyezkedése és száma határozza meg.

Kisebb foghiányok esetén rögzített fogpótlás, híd alkalmazható. A híd kiterjedése olyan, hogy nem foglal el több helyet a szájban, mint a hiányzó fogak.

Nagyobb kiterjedésű foghiányok esetén – amikor a rögzített pótlás a fogak száma vagy elhelyezkedése miatt nem készíthető implantátumok behelyezése nélkül -, a részleges kivehető fogpótlások közül kell kiválasztanunk a páciens számára legmegfelelőbb megoldást. A részleges kivehető fogpótlások több típusa áll rendelkezésünkre attól függően, hogyan kapcsolódik a maradó fogakhoz: eszerint megkülönböztetünk öntött kapcsos, csúsztatós vagy teleszkópos elhorgonyzású részleges kivehető fogpótlásokat, de más megoldások is lehetségesek az adott esettől függően.

A részleges kivehető fogpótlás egy kivehető készülék, amely több részből tevődik össze és a természetes fogaknál több helyet foglal el a szájüregben: felső pótlások esetén a szájpadlást is különböző mértékben fedi, illetve alsó fogpótlásoknál az összekötő rész a nyelv alatt fut.

A részleges kivehető fogpótlást ideális helyzetben minden étkezés után, de legalább naponta kétszer (reggel és este) el kell távolítani a szájból és meg kell tisztítani a különböző szájüregi fertőzések elkerülése végett. Annak ellenére, hogy kivehető készülékről van szó, a részleges kivehető fogpótlással is kimagasló funkcionális és esztétikai eredmények érhetők el. Teljes fogatlanság esetén teljes kivehető fogpótlás készítendő.

Fontos tudni, hogy mindenkinek – egyéni szájüregi állapotától függően – több egyedi kezelési terv készíthető, ezeket átbeszélve és a fogorvossal együttműködve lehet a legmegfelelőbb megoldást megvalósítani.

Győzze le fogorvostól való félelmét, hogy végre önfeledten mosolyoghasson a világra!

Smile Dent Fogorvosi Centrum