Implantátum beültetése

Mindannyian félünk fogaink elvesztésétől, hiszen hiányzó fogakkal nem tudunk jól harapni, rágni, emellett a hiányzó fog (vagy fogak) látványa a kinézetünket is nagyban befolyásolja. Ennek következtében, amennyiben foghiányunk van, nem merünk mosolyogni, beszélni, vagy önfeledten enni, mely végül rányomja bélyegét a mindennapjainkra is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a fogászati implantáció napjainkra már a mindennapi fogorvosi gyakorlat integráns részévé vált: a beültetésre kerülő anyagok minősége, a biztonságos és kifinomult műtéti technika lehetővé teszi, hogy az eljárás rutinszerűen alkalmazható legyen a fogazat funkciós és esztétikai rehabilitációjában.
 
Maga a fogászati implantáció nem más, mint egy biokompatibilis, mesterséges foggyökér beültetése a hiányzó fog (vagy fogak) helyére, amelyre aztán erős, kiválóan használható és esztétikus, az Ön eredeti fogaihoz élethűen hasonlító fogpótlás kerül. Mintha csak a saját erős és egészséges fogait kapná vissza. Az implantációs fogpótlásnak köszönhetően ismét megfelelően tud majd rágni,beszélni, javul az arc esztétikai megjelenése is, így Ön újra önfeledten élvezheti az életét.
 
A fogorvosi szakma egyértelmű álláspontja szerint az implantátum beültetés sikerességének egyik legmeghatározóbb tényezője az implantátum pozíciója. Rendelőnkben a legnagyobb szakértelemmel, a legmodernebb implantátumrendszereket felhasználva végzünk fogászati implantációt. A műtéteket nagy biztonsággal, nemzetközi téren szerzett szakértelemmel, teljesen fájdalommentesen végezzük el. Helyes beültetési technika, gondosan megtervezett és elkészített felépítmény, valamint rendszeres, helyes szájápolás mellett az implantátumok akár életünk végéig szolgálhatnak.
 
A Smile Dent Fogorvosi Centrum rendelőjében használt implantációs rendszerek: Nobel Replace, Nobel Active, SGS Swiss Implant.
 

Jöjjön el hozzánk egy általános kivizsgálásra, akár már holnap! 

Ez is érdekelheti még:

 

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum olyan bio anyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetünk be, melyre aztán gondosan megtervezett felépítmény kerül. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán. Ha Önnek allergiája van különböző fémekre, aggodalomra akkor sincs oka: a titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet, allergia, kilökődés még soha nem fordult elő.

Milyen vizsgálatokat kell elvégeznünk a műtét előtt?

A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség, melynek első és legfontosabb lépéseként készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni, illetve melyik az Ön számára legmegfelelőbb implantátumrendszer.

Ezt követően felmérjük, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt. Amennyiben a műtét kivitelezhető, megtervezzük az implantációs fogpótlást. Ilyenkor derül ki, hogy hány darab és milyen méretű implantátum behelyezésére van szükség, szeretne-e páciensünk az implantátumok csontos gyógyulási ideje alatt ideiglenes pótlást viselni. Ekkor tisztázzuk a fogpótlás várható költségeit, és a kezelések menetét, megbeszéljük az időpontokat.

Amennyiben szükséges, az implantációt megelőzően csontbeültetést végzünk, ezzel biztosítva a tökéletes, tartós végeredményt. A csontbeültetéshez szükséges szakmai, klinikai hátteret a Szegedi Tudományegyetem Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika kiváló szakemberei és a legmodernebb műszerekkel felszerelt intézménye nyújtja. Ha többet szeretne tudni a Klinikáról, kattintson ide.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az implantátum(ok) beültetését steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben végezzük. Kis nyálkahártyametszés után feltárjuk a csontfelszínt, kialakítjuk az implantátum(ok) csontfészkét, majd behelyezzük az implantátumo(ka)t. A műtét után közvetlenül kontroll panoráma röntgenfelvételt készítünk (enélkül nem végezhető felelősségteljesen fogbeültetés). A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, az implantátum(ok) a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba belenőjön a csont. Ez a csontos összenövés (más néven osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére. Amennyiben Ön erre igényt tart, és ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk, mely a teljes gyógyulásig, a végleges felépítmény felhelyezéséig leplezi a foghiányt. Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt.

Ezután következik a lenyomatvétel, melynek alapján a fogtechnikai laboratóriumban rövid időn belül elkészül az előzetesen megtervezett fogpótlás. Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével azonban nem érhet véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek ajánlott legalább évente egyszer kontrollvizsgálaton megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat is.

Milyen előnyökkel jár az implantátumos fogpótlás?

Rövid sorközi hiányok esetén nincs szükség a hiányt határoló szomszédos ép fogak lecsiszolására.

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

Teljes foghiány esetén az implantátum többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására. Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítő elemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helyben tartására szolgálnak, másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás is készíthető. A részletekről bátran kérdezze felkészült munkatársainkat!

Kinek javasolják a fogbeültetést?

Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn, és aki ezt a megoldást választja. Azoknak, akik nem szeretnék lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép, egészséges fogaikat. Azoknak, akik a kivehető lemezes fogpólásukat szeretnék stabilabbá tenni. Illetve akkor, ha Ön kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.

Kilökődhet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéne és az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget okozhatnak és az implantátum meglazulásához vezethetnek. Rendkívül fontos tehát a helyes fogmosási technika elsajátítása, a fogselyem és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök rendszeres használata. Ne feledje: az implantátumos fogpótlás fokozott szájápolást igényel, emellett pedig szükséges az implantátumok évenkénti, rendszeres kontrollja!

Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán, felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes teljesen összeépülni vele. A szakirodalom még egyetlen esetben sem számolt be allergiás vagy daganatos elfajulásról implantáció kapcsán. Mivel ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Mit jelent az azonnali implantáció?

Azonnali implantáció alatt azt értjük, hogy az implantátum beültetése a foghúzást követően 0-48 órán belül megtörténik.

Ha a foghúzás után az eltávolított fog helyére rögtön beültetjük az implantátumot, akkor a szép félhold alakú ínykontúr megőrizhető, és ahelyett, hogy lebomlana a csont, a foghúzást követően olyan csontregeneráció indukciós hatások lépnek fel, melyek tökéletesen kitöltik az esetlegesen fennmaradó apró réseket a fogmeder és a beültetett implantátum között.

Ahhoz azonban, hogy megmaradjon a szép ínykontúr, szükség van ínyformázó csavar behelyezésére is, illetve ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk. A teljes csontosodást azonban itt is ki kell várni, mely azonnali implantáció esetében 3-4 hónap. Ha ez letelik, akkor a végleges felépítmény és a végleges korona is elkészíthető az implantátumra. Amennyiben kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!