Digitálisan tervezett fogbeültetés Smart Guide navigációs rendszerrel

Pácienseink visszajelzése alapján elmondhatjuk, hogy az implantációt megelőzően sokakban félelmet kelt a műtét tudata. Ha Ön is így érez, de az altatásban végzett műtéttel szemben is vannak fenntartásai, nyugodjon meg, van egy precíz, biztonságos, ugyanakkor kényelmes megoldásunk az Ön számára. Ez pedig nem más, mint a digitálisan tervezett implantáció, melyet SMART GUIDE navigációs rendszerrel végzünk.
 
  • A milliméter pontosan illeszkedő Smart Guide implantációs sablon segítségével az implantátum pontosan oda kerül, ahova azt előzőleg szájsebész szakorvosunk betervezte.
  • A sablon használatával a beavatkozás időtartama sokkal rövidebb, az implantátum(ok) behelyezése gyorsabb és precízebb, mely összességében véve kisebb megterhelést jelent az Ön számára.
A Smart Guide digitális navigációs rendszert egy orvosokból, fogtechnikusokból és mérnökökből álló szakmai csapat fejlesztette ki. Piacra kerülése előtt már több, mint 1500 tesztelésen esett át, a fejlesztésben rendelőnk kiváló szájsebész szakorvosa is részt vett. A folyamat végeredménye pedig egy gyors és biztonságos rendszer lett, amely a hagyományos implantációs módszernél kevésbé invazív beavatkozást tesz lehetővé. Ráadásul a Smart Guide rendszer nem kötődik egyetlen implantátum-típushoz sem, így bármilyen márkájú implantátum esetén sikerrel használható.
 
Az implantáció menete Smart Guide sablonnal
  1. Szakorvosunk ingyenes konzultáció keretében ismerteti Önnel a kezelés menetét, a legfontosabb lépéseket, a várható eredményeket.
  2. A szakorvosi konzultációt követően CT felvételt készítünk Önről a csontszövet és lágyrészek feltérképezése céljából – a felvételek készítésekor a szájába helyezzük a regisztrációs markerekkel ellátott lenyomatkanalat. Ez elsőre talán ijesztően hangzik, de a visszajelzések alapján biztosíthatjuk, egyáltalán nem kellemetlen. A felvétel elkészítése csak pár percet vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes. Készítünk továbbá egy CT felvételt magáról a lenyomatkanálról is.
  3. Miután elkészültek a CT felvételek, szakorvosunk nyugodt körülmények között, a legmodernebb digitális eszközök segítségével megtervezi a behelyezni kívánt implantátum(ok) méretét és pozícióját, figyelembe véve a rendelkezésre álló csont mennyiségét és minőségét, illetve az idegcsatornák és az arcüregek elhelyezkedését.
  4. Az elkészült kezelési terv alapján 3 dimenziós nyomtató segítségével készül el az Ön személyre szabott Smart Guide implantációs sablonja. Ez a sablon kizárólag az Ön szájába illeszkedik, és segítségével a lehető legprecízebb eredmény érhető el. A sablon garantálja, hogy a tervezett implantátumok hajszálpontosan oda kerüljenek, ahová a terv szerint illeszkedniük kell.
  5. Az elkészült sablon segítségével szájsebész szakorvosunk elvégzi az implantációs beavatkozást.
  6. Az optimális pozícióba beültetett implantátum(ok)ra elkészül az Önnek legideálisabb fogpótlás.
 
A SMART GUIDE navigációs rendszerét használva elkerülhető az idegpályák, és más anatómiailag fontos részek esetleges sérülése, valamint mivel nem szükséges a fogíny teljes műtéti feltárása, sokkal kisebb duzzanatra, kevesebb kényelmetlenségre számíthatunk a műtét után.
 
Ha Ön is fél az előre nem látható következményektől, és nagyobb biztonságban érezné magát, ha szakorvosaink a legújabb technológiát használva helyeznék be implantátumait, a SMART GUIDE navigációs rendszer segítségével most elérheti célját.
 
Jöjjön el a Smile Dent Fogorvosi Centrum szegedi rendelőjébe egy ingyenes konzultációra, ahol felkészült szájsebész szakorvosaink részletesen tájékoztatják a SMART GUIDE navigációs rendszer lehetőségeiről az Ön esetében!
 
Időpontot a +36 30 960 4410 -es telefonszámon tud egyeztetni, illetve választhatja weboldalunk online bejelentkezés funkcióját is.
 

Ez is érdekelheti még:

 

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum olyan bio anyagból készített műgyökér, amelyet az elvesztett fogak helyére ültetünk be, melyre aztán gondosan megtervezett felépítmény kerül. Anyaga a legtöbb esetben tiszta, ötvözetlen titán. Ha Önnek allergiája van különböző fémekre, aggodalomra akkor sincs oka: a titánt teljes mértékben elfogadja az emberi szervezet, allergia, kilökődés még soha nem fordult elő.

Milyen vizsgálatokat kell elvégeznünk a műtét előtt?

A műtét előtt mindenképpen előzetes vizsgálatokra van szükség, melynek első és legfontosabb lépéseként készítünk egy panorámaröntgent. A röntgenfelvétel kiértékelése és az alapos szájvizsgálat során eldől, hogy mely fogakat kell pótolni, illetve melyik az Ön számára legmegfelelőbb implantátumrendszer.

Ezt követően felmérjük, hogy a rendelkezésre álló csontkínálat elegendő-e implantátum beültetésére, továbbá a páciens általános állapota lehetővé teszi-e az implantációt. Amennyiben a műtét kivitelezhető, megtervezzük az implantációs fogpótlást. Ilyenkor derül ki, hogy hány darab és milyen méretű implantátum behelyezésére van szükség, szeretne-e páciensünk az implantátumok csontos gyógyulási ideje alatt ideiglenes pótlást viselni. Ekkor tisztázzuk a fogpótlás várható költségeit, és a kezelések menetét, megbeszéljük az időpontokat.

Amennyiben szükséges, az implantációt megelőzően csontbeültetést végzünk, ezzel biztosítva a tökéletes, tartós végeredményt. A csontbeültetéshez szükséges szakmai, klinikai hátteret a Szegedi Tudományegyetem Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika kiváló szakemberei és a legmodernebb műszerekkel felszerelt intézménye nyújtja. Ha többet szeretne tudni a Klinikáról, kattintson ide.

Hogyan történik a fogorvosi implantáció?

Az implantátum(ok) beültetését steril körülmények között, helyi érzéstelenítésben végezzük. Kis nyálkahártyametszés után feltárjuk a csontfelszínt, kialakítjuk az implantátum(ok) csontfészkét, majd behelyezzük az implantátumo(ka)t. A műtét után közvetlenül kontroll panoráma röntgenfelvételt készítünk (enélkül nem végezhető felelősségteljesen fogbeültetés). A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, az implantátum(ok) a nyálkahártya alatt védetten gyógyulnak tovább.

A gyógyulási szakasz hozzávetőlegesen 3 hónapig tart, ennyi idő szükséges ugyanis ahhoz, hogy az implantátumok felszínén lévő mikropórusokba belenőjön a csont. Ez a csontos összenövés (más néven osszeointegráció) hozza létre az implantátumok stabil rögzülését, aminek révén képesek az implantátumok a rájuk ható rágónyomás tartós, károsodásmentes elviselésére. Amennyiben Ön erre igényt tart, és ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk, mely a teljes gyógyulásig, a végleges felépítmény felhelyezéséig leplezi a foghiányt. Ezután következik az implantátumos fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumokat szabadítjuk fel. Ez már nem jelent műtétet, csupán az implantátumba csavart ún. zárócsavart kell kiszabadítanunk egy kis nyálkahártyametszés segítségével, majd behelyezzük az ínyformázó felépítményeket, melyek kb. 8-10 nap alatt megformázzák az ínyt.

Ezután következik a lenyomatvétel, melynek alapján a fogtechnikai laboratóriumban rövid időn belül elkészül az előzetesen megtervezett fogpótlás. Az implantátumos fogpótlás szájba helyezésével azonban nem érhet véget a páciens és kezelőorvosa közötti kapcsolat.

Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerének egyik legfontosabb feltétele ugyanis a száj tisztántartása és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés. Az implantátumos fogpótlás behelyezését követően a betegnek ajánlott legalább évente egyszer kontrollvizsgálaton megjelennie. A fogorvos ilyenkor ellenőrzi az implantátum körüli csont- és hámtapadást, valamint a fogpótlás állapotát, és amennyiben szükséges, elvégzi a megfelelő korrekciókat is.

Mik a teendők a műtét után?

Ha lehetséges, a műtétet követően ne vezessen gépjárművet, kérjen meg egy kísérőt, hogy segítsen a hazajutásban. Az érzéstelenítés következtében ugyanis lassulhatnak a reflexei, megnőhet a reakcióideje, az izgalomtól esetleg figyelmetlen, szétszórt lehet. Otthon tegyen hideg borogatást kívülről az arcára, a műtéti területre! Ha szükséges, az orvosa által javasolt fájdalomcsillapítót vegye be. Ha már elmúlt az érzéstelenítés hatása, egyen nyugodtan, de a műtét napján kerülje a kávét, alkoholt, illetve 48 órán át kerülje a tejtermékek fogyasztását is.

Hogyan tisztítsam az implantátumot?

Az implantátumos fogpótlást ugyanúgy rendszeresen tisztítani kell, mint a saját fogakat szokás, ugyanakkor egyes speciális eszközök használata is javasolt, mint például a kifejezetten implantátumokhoz kialakított fogkefe, fogköztisztító kefék, vagy a fogselyem. A helyes fogmosási technikát a dentálhigiénikus szívesen megtanítja, és elmagyarázza a szükséges eszközök megfelelő használatát is. A fogpótlást legalább évente egyszer ellenőriztesse fogorvosával, hogy az elkészített pótlás minél tovább betölthesse szerepét.

Milyen előnyökkel jár az implantátumos fogpótlás?

Rövid sorközi hiányok esetén nincs szükség a hiányt határoló szomszédos ép fogak lecsiszolására.

Az implantátum lehetőséget nyújt rögzített pótlás készítésére olyankor is, amikor a rágófogak elvesztése miatt hagyományos fogorvosi módszerekkel csak részleges kivehető pótlás készítésére volna mód. Ezekben az esetekben az implantátumos fogpótlás nagyobb stabilitást és jobb rágóképességet biztosít, valamint a teljes biztonságérzet mellett kiváló esztétikai hatást nyújt. Mindezen hatások együttesen a páciensek életminőségének javítását szolgálják.

Teljes foghiány esetén az implantátum többféle módon is felhasználható a fogpótlás rögzítésére vagy megtámasztására. Egyrészt a rajtuk elhorgonyzott rögzítő elemek segítségével az implantátumok a kivehető pótlások helyben tartására szolgálnak, másrészt kellő számú implantátum beültetése esetén rögzített pótlás is készíthető. A részletekről bátran kérdezze felkészült munkatársainkat!

Kinek javasolják a fogbeültetést?

Minden olyan páciensnek, akinél kizáró okok nem állnak fenn, és aki ezt a megoldást választja. Azoknak, akik nem szeretnék lecsiszoltatni a foghiányt határoló ép, egészséges fogaikat. Azoknak, akik a kivehető lemezes fogpólásukat szeretnék stabilabbá tenni. Illetve akkor, ha Ön kivehető protézis helyett fix, rögzített hidat szeretne.

Kilökődhet-e az implantátum?

A nem megfelelő szájhigiéne és az implantátumra rakódott lepedékben és fogkőben élő kórokozók - hasonlóan a természetes fogakhoz - fogágybetegséget okozhatnak és az implantátum meglazulásához vezethetnek. Rendkívül fontos tehát a helyes fogmosási technika elsajátítása, a fogselyem és esetenként egyéb speciális szájhigiénés eszközök rendszeres használata. Ne feledje: az implantátumos fogpótlás fokozott szájápolást igényel, emellett pedig szükséges az implantátumok évenkénti, rendszeres kontrollja!

Előfordul-e allergia vagy daganatos elfajulás?

Az implantátumok anyaga nagytisztaságú titán, felszínét egy stabil vegyület, titán-oxid alkotja. Ennek a fémnek különleges biológiai tulajdonságai vannak, a csont képes teljesen összeépülni vele. A szakirodalom még egyetlen esetben sem számolt be allergiás vagy daganatos elfajulásról implantáció kapcsán. Mivel ez az anyag nem oldódik a testnedvekben, nem lép reakcióba az immunrendszerrel sem. Helyes beültetési technika mellett, szakmailag helyesen kivitelezett felépítménnyel az implantátumok élethosszig szolgálhatnak.

Mit jelent az azonnali implantáció?

Azonnali implantáció alatt azt értjük, hogy az implantátum beültetése a foghúzást követően 0-48 órán belül megtörténik.

Ha a foghúzás után az eltávolított fog helyére rögtön beültetjük az implantátumot, akkor a szép félhold alakú ínykontúr megőrizhető, és ahelyett, hogy lebomlana a csont, a foghúzást követően olyan csontregeneráció indukciós hatások lépnek fel, melyek tökéletesen kitöltik az esetlegesen fennmaradó apró réseket a fogmeder és a beültetett implantátum között.

Ahhoz azonban, hogy megmaradjon a szép ínykontúr, szükség van ínyformázó csavar behelyezésére is, illetve ha a beültetett implantátum primer stabilitása megfelelő, akkor egy ideiglenes implantátum felépítményt és egy ideiglenes koronát is készíthetünk. A teljes csontosodást azonban itt is ki kell várni, mely azonnali implantáció esetében 3-4 hónap. Ha ez letelik, akkor a végleges felépítmény és a végleges korona is elkészíthető az implantátumra. Amennyiben kérdése van, forduljon hozzánk bizalommal!