Elkeserítő eredménnyel zárult egy vizsgálat, ami a magyarok szájápolási szokásait vette górcső alá. Egyéves, országos edukációs kampány elindítását jelentette be a Magyar Fogorvosok Egyesülete (MFE) a március 20-i Szájápolás Világnapja (World Oral Health Day) alkalmából. A kampány elsődleges célja a magyar lakosság megfelelő és informatív tájékoztatása a fogápolással, valamint a teljes körű szájhigiénia fenntartásával és javításával kapcsolatban – mindez annak érdekében, hogy az emberek jóval nagyobb figyelmet fordítsanak a fogak és a szájüreg tisztítására és a rendszeres fogászati ellenőrzés fontosságára.

A szájhigiénia kampányra azért van szükség, mert az MFE 1300 fős országos, online reprezentatív kutatása igazolja, hogy a 14 és 50 év közötti magyar lakosság szájápolással kapcsolatos ismeretei, attitűdje és szokásai elkeserítőek. A kutatás rámutat, hogy a többség ritkábban mos fogat annál, mint amennyiszer azt fontosnak tartja, ráadásul a 14-50 év közötti lakosság közel egyharmada a szükséges kettő helyett csupán napi egy alkalommal mos fogat – s különösen a férfiakra igaz az, hogy nem megfelelő gyakorissággal tisztítják fogaikat. A férfiak nemcsak emiatt tartoznak szájápolás szempontjából „kockázatos” csoportba, hanem amiatt is, hogy körükben jelentősen nagyobb arányban vannak azok, akik évente csak egyszer, vagy ennél is ritkábban cserélik le fogkeféjüket, amikor is már nemcsak a sörteszálak használódnak el túlságosan, hanem a fogkefe is jelentősen befertőződik.

További aggasztó eredmény, hogy noha a szakemberek szerint legalább két percig javasolt fogat mosni, a kutatásban részt vevők majdnem fele ennél jóval kevesebb időt szán a szájápolásra. Ezenkívül, annak ellenére, hogy évente legalább egy alkalommal tanácsos fogászati szűrésen megjelenni, a kutatásban részt vevők csaknem feléről az derült ki, hogy csak akkor látogatja meg fogorvosát, ha valamilyen panasza van – s további 4 százalék egyáltalán nem fordul szakemberhez, még probléma esetén sem. Ez utóbbi különösen súlyos probléma, hiszen a rendszeres fogászati ellenőrzés nem csak egészséges mosolyunk megőrzéséhez járul hozzá, hanem jelentős szerepet játszik például a szájüregi daganatos megbetegedések, a HIV/AIDS, a leukémia, és a diabétesz korai felismerésében is.

Öt lépés, melyek segítségével Ön is biztosíthatja a megfelelő szájhigiéniát:

1) Naponta legalább kétszer mosson fogat fluoridos fogkrémmel, emellett keressen további fluorid-forrásokat is (fluoriddal gazdagított só vagy víz). Gyermekei fogait is mossa meg naponta kétszer borsószemnyi mennyiségű fluoridos fogkrémmel. A fogmosást szájvíz és fogselyem mindennapi használatával is egészítse ki.

2) Törekedjen egészséges ételek és italok fogyasztására, csökkentse cukorfogyasztását, illetve mielőbb hagyjon fel a dohányzással és az alkoholfogyaszással. Gyógyszerek esetében, amennyiben módja van rá, szintén cukormentes típust válasszon.

3) Étkezések után cukormentes rágógumi fogyasztásával támogassa a szájhigiéniát.

4) Kontaktsportok, illetve balesetveszélyes tevékenységek során fogvédő – és szükség esetén sisak – használatával védje fogai, arc- illetve állcsontja épségét.

5) Jelenjen meg a rendszeres, javasolt kontrollvizsgálatokon, ugyanakkor kérjen soron kívüli ellenőrzést, amennyiben szájüregében fájdalmat, ismeretlen eredetű foltokat, vagy szokatlan vérzést észlel. Amennyiben a tünetek tartósan fennállnak, haladéktalanul keresse fel fogorvosát!

A fenti javaslatok betartásával nem csak mosolya lesz egészséges, de általános egészsége is javulni fog.

Forrás: Magyar Fogorvosok Egyesülete, FDI World Dental Federation
Cikk: Smile Dent Fogorvosi Centrum