Gyermekfogászat

 

Számos tanulmány és saját tapasztalatunk is alátámasztja, hogy azok a kicsik, akik akár már 1-2 éves korban kezdik látogatni a rendelőt, nagyobb kedvvel jönnek vissza a későbbiekben, és ismerősként köszöntik a fogorvost és a rendelő személyzetét. Ez minden esetben nagyban megkönnyíti a közös munkát: az ilyen gyermekeket könnyebb megtanítani a helyes fogmosás technikájára és a később esetleg szükséges kezelések során is nagyobb kooperációt várhatunk tőlük. Összességében pedig elmondhatjuk, hogy ezeknél a gyermekeknél nagymértékben csökken a felnőttkorban kialakuló fogászati megbetegedések valószínűsége is. A korai találkozás és azt ezt követő rendszeres kontrollok másik nagy előnye, hogy így elkerülhetővé válik a későbbiekben a kellemetlen, és a gyermek számára olykor megterhelő, hosszadalmas kezelés, amivel például egy szuvas tejfog ellátása jár.
 
„A tejfogak kiesnek, helyettük majd maradó fogak nőnek, azokra majd vigyázunk.” Ez az állítás teljesen megfelel a valóságnak, azonban pár gondolatot megérdemelnek gyermekkori fogaink is… A tejfogak általában nem szorosan, hanem kissé résesen helyezkednek el egymás mellett – ettől nem kell megijedni, ez teljesen normális. Ha a tejfogak kissé dőlve, elfordulva sorakoznak, az esetek nagy részében nem kell őket szabályozni. Amire oda kell figyelni, hogy a fogak, fogívek egymáshoz való viszonya ne befolyásolja negatívan az állcsontok növekedését, ennek megítélésében fogszabályozó szakorvos tud segítséget nyújtani.
 
A tejfogak 5-6 éves korban kezdenek el kiesni, azaz minimum 5 évig az ő feladatuk a beszéd és a rágás segítése. Amennyiben szuvasak lesznek, megnehezítik gyermekünk táplálkozását, melynek extrém esetben akár káros emésztőrendszeri következményei lehetnek. A szuvas tejfogakat meg lehet tartani, és meg is kell, ameddig ez lehetséges. Ha egy tejfogat túl hamar eltávolítanak, a maradó fogak számára nem biztos, hogy elegendő hely marad, ugyanis a tejfogaknak fontos szerepe van a szükséges hely fenntartásában a maradó fogak előtöréséig. Ha egy tejfogat kihúznak, a foghiány melletti fogak ebbe a résbe bemozdulhatnak és a maradó fogak a fogsor külső vagy belső oldalán jönnek elő, vagy bentragadnak a csontban – ennek következtében sokszor fogszabályozó kezelésre lesz szükség. Amennyiben mégis szükségessé válik a tejfog eltávolítása, napjainkban többféle lehetőség áll rendelkezésünkre a szükséges hely biztosítására a maradó fogak előtöréséig.
 
Nagyon sokat lehetne még írni az első fogazat fontosságáról, a fogorvosi látogatások minél korábban történő megkezdésének előnyeiről, ugyanakkor semmi nem pótolhatja a személyes konzultációt. Jöjjön el gyermekével a Smile Dent Fogorvosi Centrum szegedi rendelőjébe egy ingyenes konzultációra, ahol felkészült gyermekfogorvosunk készséggel válaszol valamennyi felmerülő kérdésére.

Jöjjön el hozzánk egy általános kivizsgálásra, akár már holnap!